fbpx Skip to content

Insulinooporność

Insulinooporność…coraz więcej osób trafia do mojego gabinetu z taką diagnozą.
Często również w trakcie dietoterapii zauważam niepokojące objawy, zalecam wykonanie badań krwi, konsultacje z lekarzem i znowu pojawia się diagnoza: insulinooporność.

Co to właściwie jest?

 

 

W naszym organizmie mamy hormon produkowany przez trzustkę- insulinę. Ten hormon ma za zadanie „okiełznać” glukozę która pojawiła się w naszym organizmie w wyniku spożycia pokarmu lub/ i różnych płynów.
Insulinooporność jest stanem gdzie tkanki nie reagują dobrze na insulinę, a insulina jest potrzebna by unormować poziom glukozy we krwi.

Krótko mówiąc insulinoopornośc to stan w którym jest nieprawidłowa reakcja tkanek na insulinę.

 

  • Jakie są objawy insulinooporności?

W swojej pracy spotykam się najczęściej z tą jedną rzeczą która determinuję inne osoby do skorzystania z usług dietetyka, a mianowicie jest bardzo trudno schudnąć.

Oczywiście nie jest to jedyny objaw. Często można zaobserwować też senność po posiłku (najczęściej obfitym, bogatym w węglowodany), napady głodu, zwiększoną ochotę na słodycze oraz poczucie przewlekłego zmęczenia. Często też przy insulinooporności występują problemy z zajściem w ciąże.

 

  • Jak sprawdzić czy ma się insulinooporność?

Najlepiej wykonać badanie glukozy i insuliny na czczo. Następnie warto skonsultować się z lekarzem. Jeśli lekarz zaleci, można wykonać jeszcze OGTT (doustny test tolerancji glukozy).
Wygląda on następująco: pobiera się krew na czczo, następnie należy wypić roztwór glukozy. Po 60 minutach i po 120 minutach zostanie pobrana znowu krew. Wracamy do lekarza który analizuje nasze wyniki.

 

  • Jak walczyć z insulinoopornością?

Dietą, aktywnością fizyczną, zdrowym stylem życia i lekami.
Podstawą powinny być pierwsze 3 rzeczy które wymieniłam. Czasami muszą zostać wprowadzone leki, ale spokojnie, nie muszą być one przepisane na „wieczność”.

Dieta w IO opiera się na produktach o niskim indeksie glikemicznym (w uproszczeniu: na produktach które nie zawierają bądź zawierają w małej ilości cukry proste), czasami na obniżonej podaży węglowodanów w diecie i czasami na stosowaniu śniadań białkowo- tłuszczowych (są to posiłki które głównie składają się z białka i tłuszczu czyli np. jajecznica, serki wiejskie, pasty rybne). Dieta w insulinooporności powinna być dopasowana indywidualnie, zależy to od wyników badań krwi jak i zaleceń lekarza.

 

  • Jeśli objawy IO brzmią znajomo…

… nie należy tego bagatelizować, insulinoopornośc może przyczynić się do rozwoju cukrzycy typu II. Najlepszym rozwiązaniem będzie wykonanie badań, kontakt z lekarzem a następnie z dietetetykiem, który pomoże Ci dobrać odpowiednią dietę dopasowaną do Twoich możliwości kulinarnych, finansowych, czasowych i najważniejsze- smakowych 🙂

 

Dodaj komentarz